Najstarija srpska gramofonska ploča

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Normalna Najstarija srpska gramofonska ploča

Počalji od petar017 taj Sub 25 Feb 2012 - 20:20

Povodom 180 godina postojanja, na svoj dan, 28. februar, Narodna biblioteka Srbije prvi put iz svoje bogate riznice iznosi Beogradski parimejnik.Srpski kodeks iz prve četvrtine 13. veka, jedan od naših najstarijih sačuvanih rukopisa pored Miroslavljevog i Vukanovog jevanđelja, biće izložen samo u utorak od 12 do 19 sati u holu ispred centralne čitaonice.
U susret velikom jubileju, dan ranije u zgradi na Vračarskom platou od 17.30 sati odigraće se čajanka na kojoj će se slušati i dve najstarije srpske ploče.
- Nedavno samo kupili male ploče prečnika 17 centimetara i sada pouzdano znamo da je reč o dve od četiri koje su 1903. snimljene u Beogradu i potom štampane u Londonu. Čiča Ilija Stanojević na jednoj bez pratnje izvodi narodnu pesmu “Rakito mori”, na drugoj “Sojku devojku“. O još dve ploče koje su tada snimljene nemamo pouzdanih informacija - kaže Vesna Aleksandrović, koja vodi Fond muzikalije, fonodokumenta i fond audio-vizuelne građe Narodne biblioteke Srbije.
- Gramofon „Rekords“, podružnica Berlinerove američke kompanije koja je imala predstavništva u Berlinu i Londonu, u to vreme šalje snimatelje po raznim zemljama kako bi izdali ploče sa snimcima lokalnih izvođača. Na put su kretali sa vagonom opreme, a na pločama se kao oznaka kompanije pojavljuje anđelčić - dodaje Aleksandrovićeva.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/308920/Najstarija-srpska-gramofonska-ploca

petar017
Super član
Super član

Status :
Online
Offline

Broj poruka : 1543
Godina : 46
Location : Vranje
Datum upisa : 19.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu