Intervju sa Zoran Predinom u listu Blic 02.02.2014.

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Normalna Intervju sa Zoran Predinom u listu Blic 02.02.2014.

Počalji od petar017 taj Ned Feb 02, 2014 2:04 am

Zoran Predin: Umesto boljeg sutra, dobili smo „srednjak“

Nekada smo imali toliko toga, a danas... Šta imamo danas u carstvu marketinga? - pita se Zoran Predin, slovenački kantautor.
- Imali smo najlepše more i najbolje košarkaše na svetu, jedinstvenu muziku, besplatno školovanje, posao, stan i socijalnu sigurnost - kaže frontmen nekadašnjeg sastava “Lačni Franz”.
Koje su bile najveće vrednosti života u SFRJ?
- Bili smo velika država, jedinstvena po demografskoj i geografskoj šarolikosti.
Šta su bile najveće gluposti tog vremena?
- JNA, Udba i nacionalizmi.
Ima li nešto za čim vi žalite?
- Svoju sam mladost živeo u SFRJ, pa ne mogu biti objektivan, jer su mi seta i sentimentalnost obojile uspomene samo u lepim bojama. Žao mi je da ideja o konfederaciji nije pobedila republičke nacionalizme.
Jedan period su obeležili i vaši nastupi sa Borom Đorđevićem i Arsenom Dedićem? Kako pamtite te koncerte i jeste li tada predosećali da se Jugoslaviji bliži kraj?
- Na početku je bilo zabavno i uzbudljivo. Onda je čarolija nestala. Na žalost sam bio u pravu pesmom “Sirene tulijo” (Sirene zavijaju) koju sam napisao 1986. i predvideo rat. A još ranije, 1979. napisao sam “Praslovana”, koji se u potpunosti obistinio prošle godine. Umesto boljeg sutra, dobili smo prst srednjak.
Jeste li sačuvali stare i stekli možda i neke nove prijatelje u regionu u poslednje dve decenije?
- Jesam. I ne samo zadržao stare, već sam stekao i puno novih, mlađih prijatelja, koji su rođeni posle Juge. Svaka je nova sredina zadržala puno pozitivnih nekada zajedničkih stvari: ćevape, košarku, dobar humor i divljenje lepim ženama.
Danas kada nastupate, osećate li istu onu emociju kao nekad?
- Da, moje srodne duše žive u svim državama bivše federacije.
I na novom albumu “Kosa boje srebra” igrate se zvukovima osamdesetih. Kako sa ove distance doživljavate muziku iz tog perioda?
- “Novi talas” iz osamdesetih je bio tada sigurno treća najbolja muzička scena u svetu, bez obzira na to što mi toga tada nismo bili svesni. Muzika osamdesetih nosi toliko žanrovske šarolikosti i pozitivne energije, da je ostala živa i mlada i dan-danas. I najnovije generacije pevaju tadašnje hitove. I još nešto. Novi talas se nije politički kompromitovao. Mi smo bili i ostali dostojanstveni.
“Lačni Franz” je imao ogromnu popularnost u Jugoslaviji. Danas slovenački bendovi kao da nemaju tu mogućnost da se čuju van granica Slovenije?
- Danas muziku prodaje i proizvodi medijski marketing, koga ne zanima kulturološka, a kamoli umetnička vrednost muzike. Mladi su bendovi nažalost osuđeni na pevanje na engleskom jeziku. Na neki način postaju svi isti. Možda je to za neke stvari čak i dobro. Barem je pala jezička barijera.
Kako objašnjavate činjenicu da je slovenačka muzička scena oduvek bila poznata po sjajnim progresivnim i subverzivnim bendovima (Lačni Franz, Pankrti, Buldožer, Miladojka Youneed, Laibach, Borghesia, Strelnikoff)?
- Odrastanje u totalitarizmu i diktaturi očito urodi kvalitetnim umetničkim buntom. Danas u carstvu marketinga takvo stvaralaštvo nema jaja.
U međuvremenu ste vi i “Laibach” ostali jedini aktivni na muzičkoj sceni. Šta je to što vas drži?
- Ja živim samo od muzike, od vlastitih ideja, od vlastitog stvaralaštva. Muzička scena određuje moj status. Svakog trenutka se borim za opstanak. Bez koncerata sam mrtav.
Nedavno ste imali sjajan nastup u Domu omladine. Kada ćemo vas ponovo slušati uživo?
- Upravo se dogovaram o kratkoj turneji po Srbiji početkom maja - zaključuje Zoran Predin.

Izvor:
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/439299/Zoran-Predin-Umesto-boljeg-sutra-dobili-smo-srednjak

petar017
Super član
Super član

Status :
Online
Offline

Broj poruka : 1542
Godina : 46
Location : Vranje
Datum upisa : 19.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu