Danas je godišnjica WOODSTOCKA...(15-18.08. 1969)

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Normalna Danas je godišnjica WOODSTOCKA...(15-18.08. 1969)

Počalji od DzonatanStulison taj Čet Avg 15, 2013 8:04 am

Danas je godišnjica WOODSTOCKA...(15-18.08. 1969)
Woodstock je naziv za koncert koji se dogodio 1969. godine i trajao 3 dana, a okupio je mnogobrojne hippyje.

Kolektivni izlet na farmu Maxa Yasgura (50-tak kilometara udaljena od predviđenog Woodstocka; alternativna pozornica pošto se prvobitna lokacija pokazala premalim mestom za brojne učesnike). Neočekivani događaj cele jedne generacije: od očekivanih 200-tinjak hiljada posetilaca brojka je narasla na neverovatnih 450-500 hiljada, dok je još dvaput toliko ostalo na zakrčenim prilaznim putevima (50 kilometara u krugu je promet bio paralisan). Organizator, 25-godišnji Michael Lang, možda je i mislio nešto zaraditi, no videvši koliko ljudi pristiže i kakve se sve poteškoće mogu proizvesti proglašava festival besplatnim iako je ulaznica na početku bila 8 dolara na dan.

Woodstock nije bio puki rock festival kakvih je tog leta bilo u raznim delovima Amerike: tamo se odlazilo iz uverenja i iz protesta. I to u velikom broju. Morala je reagovati i vojska osiguravajući prolaz znatiželjnima, ali i prevoz učesnika helikopterima do bine, nužnu medicinsku pomoć te hranu i vodu. No, ukupno gledajući, strahu nije bilo mesta, Woodstock naciji je jedino "pretio" oblak dima marihuane brojnih učesnika te kiša. U tolikoj gomili bilo je sasvim jasno kako je sigurnost ugrožena: onde je bilo nekoliko stotina hiljada ljudi, verojatno i ceo milion, tri dana muzike, ljubavi, mira, a sve bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Nikad se ništa sličnog nije dogodilo u istoriji čovečanstva.
Tu se dogodio vrhunac zanosa i propoved cele jedne generacije...


DzonatanStulison
V.I.P.
V.I.P.

Status :
Online
Offline

Broj poruka : 227
Godina : 38
Location : Od skole : disciplinsku svesku
Datum upisa : 13.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Danas je godišnjica WOODSTOCKA...(15-18.08. 1969)

Počalji od DzonatanStulison taj Čet Avg 15, 2013 8:49 pm

Na današnji dan 16.08.1969. godine The Who nastupali na čuvenom Woodstock festivalu. Nastup je ostao u senci incidenta kada je Ebi Hofman, aktivista Međunarodne partije mladih (takozvani "Yippies") popevši se na binu između pesama na mikrofonu zagalamio: "mislim da je ovo sve jedno veliko sranje! Dok Džon Sinkler (vođa levičarske organizacije "Beli panteri" i menadžer grupe MC5) trune u zatvoru..." Njegov govor je prekinuo Pit Taunsend koji ga je uočio dok je štimovao gitaru, dotrčao do Ebija i skršio ga s bine udarivši ga gitarom pravo u potiljak uz reči: "odjebi s moje bine!"

DzonatanStulison
V.I.P.
V.I.P.

Status :
Online
Offline

Broj poruka : 227
Godina : 38
Location : Od skole : disciplinsku svesku
Datum upisa : 13.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu